blog kedua :D

  1. belog kedua dah siap...ingat mulai sekarang nak asingkan contest dengan blog kehidupan..rasa susah kalau letak semua sekali...
  2. klik untuk pergi blog 1 lagi

Segmen Khas : Islam Itu Indah


salam maulidur rasul....za nak join 1 segmen ni...jom ramai2 join..

A. Senaraikan Rukun Islam?

Rukun Islam ada lima (5) perkara :
(1) Mengucap dua kalimah syahadat
(2) Sembahyang lima waktu
(3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan
(4) Menunaikan haji ke Baitullah (Mekah)
(5) Menunaikan zakat


 B. Senaraikan Rukun Iman?

Rukun Iman ada enam (6) perkara :
(1) Beriman kepada ALLAH SWT
(2) Beriman kepada Malaikat-malaikat
(3) Beriman kepada Kitab-kitab
(4) Beriman kepada Rasul-rasul
(5) Beriman kepada Hari Kiamat
(6) Beriman kepada Qada dan Qadar


 C. Bilakah Al-Quran diturunkan?
 __________________________________________________________________________________

Di antara keistimewaan bulan Ramadhan adalah di mana Allah telah memuliakannya berbanding dengan bulan-bulan yang lain dengan memilihnya sebagai bulan diturunkannya al-Qur’an al-‘Azhim. Keistimewaan ini diberikan oleh Allah kepada bulan Ramadhan sebagaimana dinyatakan melalui firman-Nya (maksudnya),

“...Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan menjadi pembeza (di antara yang hak dengan yang bathil).” (Surah al-Baqarah, 2: 185)
 
 
 D. Berapakah ayat dalam Al-Quran
 JUMLAH AYAT DALAM AL-QURAN (termasuk Fatihah) ialah 6,236 ayat.
 
 
 
E. Berapakah surah-surah dalam Al-Quran
 Jumlah surah yang diturunkan di Makkah:
86 atau 19/30 daripada isi Al-Quran
 Jumlah surah yang diturunkan di Madinah:
28 atau 11/30 daripada isi Al-Quran
 
 
 
 
F. Surah apakah yang paling teragung dalam Al-Quran?
 Surah Al-Fatihah adalah merupakan surah yang paling agung dari kebanyakan surah-surah yang ada di dalam Al-Quran. Ia adalah berdasarkan sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang bermaksud Al-Fatihah merupakan ‘Surah Yang Paling Agung’ di dalam Al-Quran.
 
dah selesai..:)
 
 
tag : MUSLIMAH 1 .
 
 

header baru..:D

thank you.thank you...ha kenapa pulak za ni..meroyan ka?helo...*meroyan tu penyakit  untuk orang habis pantang ok*-_-..ok stop melalut...za nak ucap TERIMA KASIH  kat seorang blogger yg awesome ni...blogger yg berhati mulia ni ialah SD...korang2 kalau nak  macam za dapat ni sila klik SINI (..http://superdreamland.blogspot.com/2013/01/errmmm-apa-kata-korang-pasal-ni.html)..memang cantik hasil blogger ni...menawan sangat.suka3...:D

atau boleh klik di bawah untuk terus tenggelam dalam blog beliau...:)



+ Follower 2013

 
klik banner unutk join..:)

follower sekarang : 377.....*newbie lagi* :)

kenapa dia muncul kembali? :'/

kenapa?kenapa?lepas aku dah berjaya berambuskan hang dalam hidup aku,why hang muncul pulak..aku dah bahagia dah sekarang weyh..dulu hang tendang aku dari hidup hang untuk perempuan tu,then dengan senangnya sekarang hang mintak aku kapel balik ngan hang?weii...apa jenis lelaki la hang ni...untuk pengetahuan hang,AKU DAH TAKNAK KAT HANG..GET LOST FROM MY LIFE...

takut .. :/





takut..yes macam tu la perasaan aku sekarang..dup dap dup dap jantung ni memikirkan hari esok..huhuhu...nak pi belajar moto ni kat adilcap..dengan pemgalaman yg dulu tu aku jadik tak yakin nak bawak moto..malu kot...tawakkal je la...ni doa yang aku dapat setelah godek2 pak cik google..

doa hilangkan rasa takut :


Bismillahirrohmanirrahim..
سُوءٍوَاضْمُمْ إِلَيْكَ جَنَاحَكَ مِنَ الرَّهْبِ
... dan kepitlah tanganmu di celah ketiakmu ketika merasa takut (nescaya hilanglah takutmu).

blog direview :D

hai korang...tak nak cerita panjang lebar sebab ada keja nak kena buat.jom tengok SINI...terima kasih sudi bagi pendapat tentang blog saya.:D

Short Giveaway By Simplesyara

klik sini

tag : awek comel

23rd Birthday GA by Si Bulat

picit sini

ucapan untuk birthday girl :

Dengan ucapan
Semoga dikurniakan iman yang sempurna,
akhlak yang terpuji, 
pekerti yang mulia,
umur yang bermanafaat,
rezeki yang halal,
ilmu yang berguna,
jodoh yang membahagiakan,

hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat.
 


 
tag : awak dan awak


PUPELIYANASHOP SHARE & WIN GIVEAWAY

picit sini kalau nak menang

Saya meminati rangkaian pakaian/handbag dan perfumes dari
Pupel Liyana Shop www.pupeliyanashop.com kerana...........
semua rekaannya sangat cantik dan menepati citarasa remaja seperti saya..:) 

Saya Nak Cursor Name By Hawa

klik sini

Nama : Zawiah 
Jenis Font :
http://1.bp.blogspot.com/-ku2eqjGM96o/UO2qGrSE_fI/AAAAAAAAA14/W-j268GsJf0/s1600/baekhyun.png
 Warna Font: *sebijik macam dalam gambar tu,kalau tak boleh nak warna pink*


tag : 1 , 2 & 3

sakit hati






rasa cam ni la malam ni..mesej macam ngan apa gi..tak mau mesej bagitau ja.menyakitkan hati betul.lelaki bukan sayang berapa lama hubungan tu terjalain.aku jugak yg kena fikir semua tu..kalau dah tak sudi,kata je la tak sudi woi.!!!

today in my life

ok..macam ni la senyuman aku waktu pagi..rasa happy sangat nak keluar dengan bff..lama kitorang tak jumpa..miss gila2 punya...plan kitorang nak cari novel..mula2 gi hasani dekat dengan billion tu.pas tu,pi pulak tesco dekat kilang sharp..lama jugak la lepak2 situ..singgah makan nasi paprik..punya la bertepuk tampar,memang syok...then masa nak balik tu la jadik kes.!






macam ni rupa kitorang bila sampai kat moto G..ya Allah...helmet dia hilang..helmet mahal pulak tukesian dia...penyangak mana yg kebas pun aku tak taw..ni bukan kerja perempuan,mesti lelaki..dah la time tu time untuk sembhyg jumaat...dorang boleh curi helmet kat supermarket..biadap betol...memang tak boleh dimaafkan...memang kitorang panik la time tu...tak taw nak buat apa..fikir nak bailk macam mana ni weyh?adoohhhaiiii...:/ . nasib baik ada topap aku time tu banyak,terus call Capital D..sorry sayang..dia dok kat tempat kerja terus datang lepas aku bgtaw helmet my bff hilang...dialah hero aku!!hahaha..dengan penuh ke'macho'annya dia mai bagi helmet...boleh la pakai sementara G nak beli helmet baru..tu  je la.lepas tu,hero aku balik ke tempat kerja dia..thanks sayang ! then,kitorang pi cs pulak cari novel..sebab patah balik pi hasani,tengok2 TUTUP! terlupa kata sembhyg jumaat..wakakaka..ok,last dengan lajunya kitorang gi popular.terus sambar novel yg berkenan di hati..pilihan aku novel ni :




G pulak ;





ok aku nak menutup catatan sepatah dua kata aku ni*sepatah dua kata??belambak2 dah ni cek ooiiii*hahaha...dengan membaca novel..assalamualaikum..

p/s : aku tak maafkan org yg curi helmet tu ! hg dah buat bff aku sedih .tunggu balasan kat akhirat kelak.


New Year GA : 15+ Hadiah Menanti !

picit sini

mangsa tag : awak and you


JOM RAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN LAGI GIVEAWAY INI YANG DIANJURKAN OLEH WANYY and AMALIA . LEBIH 15 HADIAH MENANTI ANDA ! JOM “

Followers dah cukup 300 :D

excited gila.excited gila.*sila abaikan aku*.hahaha..thanks kepada followers yg ke 300 tu..wahh..aku taknak kata banyak..ni orangnya...kak mimie najib ... thanks :)


untuk akak ni.,nah sekuntum mawar merah khas buatmu...*petik kat pak cik google*

SEGMEN : SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN

picit sini



tarikh akhir : 31 Januari 2013

mintak tolong






selamat tengah hari korang..buat ape tu?dah makan?kalau tak makan lagi,pi makan dulu ya.hehe..aku nak mintak tolong korang2 ni..sapa yg follow blog aku ni nak suruh aku follow balik ke ape ke,please bagitahu dlm cbox aku..cbox aku punya la cun *perasan sekejap* korang taknak guna..sedihnyee...please eh korang2?*krik krik krik*ok aku taw takdak sapa baca..sob..sob.sob..pergi dulu..wat teruk sat

selamat hari lahir adikku






ok..hari ni 9/1/2013...genap setahun umur adik ain..sapa adik ain ni?ha..tengok bawah..:) she sooo cute...adik kesayangan aku ni...sekarang dah pandai jalan..comel kan?cepat ngaku comel,kalau tak aku sekeh kepala..*gurau je*




 

Simple Birthday Giveaway by Kay SBK

jalan2 kat dashboard then ternampak giveaway ni..ape lagi..singgah la..dan melekat terus..hahha..tanpa menbuang masa,jom join..

picit dan terbang 


Tarikh : 8 Jan 2013 - 19 Jan 2013
Masa : 9.40 p.m 8 Jan 2013 - 11.59 p.m 19 Jan 2013


hadiah menarik :

1) Full edit template blog | Doodle x1
- Banner blog | Doodle
- Single Full Doodle
2) Full edit template blog | Doodle x1
- Banner blog | Doodle
Single Half Doodle
3) Full edit template blog | Simple/Biasa x1
- Banner blog
4) Full edit template blog | Simple/Biasa x1
5) Header | Doodle x 2
6) Header | Biasa x 2
7) Banner blog | Doodle x 2
8) Banner blog | Simple/Biasa x 2
9) Single Full Doodle x 2
10) Single Half Doodle x 2






 p/s : dah ikut syarat..:)

Chipmunk & Barney : Simple Giveaway

klik sini dan fly


tag : you

Segment: Bloglist februari by nurhanim-ehier

picit sini

tag : iramamelodihati.blogspot.com dan http://ilia-asya.blogspot.com/

p/s : saya takde instagram..:)

Simple Giveaway

selamat malam..lepas tengok cerita setia hujung nyawa..warggh!! rasa nak sekeh je kepala laki tu..please laa...semua nak salahakn perempuan.hello...taknak panjang2 kemarahan aku ni.jom join simple giveaway ni..aku joging2 kat dashboard tadi.jumpa..then,tunggu apa lagi?nak aku heret korang masuk?hadiah pun awesome..

klik sini


dah ikut semua syarat.*kita orang jujur taw*:D

tag : awak dan kamu !

edit blog kawan :D

selamat pagi korang...membe aku mintak tolong edit blog dia..then,aku pun gatai tangan nak buat..haha.so,ni la hasilnya..bagi pendapat sikit?aku tak reti nak buat border pada sidebarso nampak serabut and kosong kan.:(



Segmen : Saya Blogger Negeri

picit sini untuk join


hai korang..aku jumpa segmen ni time ronda2 dashboard..so,tengah boring ni..join je la..mudah je..blogger dari mana?dari KEDAH DARUL AMAN..sama dengan tuan punya segmen..hehehe...kat kedah macam2 ada..hampa mai ja..boleh tengok menara alor setar..hampa nak pi pantai?jom pi pantai merdeka..syok ooo...malam kalau nak keluar pi laa uptown sungai petani..depan bangunan Kapitol tu..makan char koey teow ngan nasi lemak sambal sotong ka..hehehe..sedap sehingga menjilat camca..tu ja kot..heheh..

tag : fara

hadiah dah sampai :D



ni la rupa beg tu..aku menang dalam ni..bukti tu..terima kasih :). cantik sangat...ni hadiah first yg aku dapat.selamat ke rumah..yg lain tu,mana?hope jujur ye..:)

p/s : tak sabar tunggu hadiah lain..

hari ini






hari yg sangat meletihkan dan sangat2 sedih..ari nk 6jam moto..aku pi test moto.then,tak boleh start.memang memalukan..x_x moto tu problem la...huhuu...macam serik nak naik..kan best kalau bole bawak moto sendiri pi sana..hehehe...*angan2 mat jenin*




ok.part sedih lak..aku tak taw kenapa aku boleh lemah mcm ni..bila teringat dia..first day dia kerja hari ni.petang sampai tengah malam...takdak dah teman sms aku...:'(..huhuu...

blog direview :D



hai2 korang.taknak menaip banyak2 .jom baca. klik sini
 
'Copyright 2014 | Blog Siti Zawiah
Designed by BISMI DESIGN ARTZWORK.
Credit watermark by AINA KAMAL.