Mai belajaq loghat Kedah

Assalamualaikum.selamat malam..hai korang2..*tak da balasan* ok.taw dah tak da sapa nak baca entry ni..sob..sob..sob..:'( *abaikan touching2 I* Za bosan sebenarnya..tetiba idea ni menari2 dalam fikiran..*ceh , menari2 tuuu* Za nak share loghat2 atau perkataan yang orang Kedah guna.mungkin ada yang taw,dan ada yang tak taw kan..*Za kedahan punya orang maaaa* meh ceq nak ajaq hampa2 semua nohh..:P

belemoih     = comot
aiq          = air
aiq acaq     = air parit/longkang
gerek        = basikal
ceq          = saya
ketegaq      = degil
ikan sembilai = ikan laga
nyor         = kelapa
toyu         = kicap
nyorok       = sarapan pagi 
camca        = sudu
cengey       = garang
celuih       = muat
pulun        = bersungguh
taboh        = pukul
merghela/merghenyam = galak/gatai
ciwi         = menunjuk-nunjuk
tokua        = tauhu
mangli       = terbiasa
ghengau      = cakar
seqheyat     = surut
hambat       = kejar
perati       = tengok/ushar
contiang     = lukis
ligan        = kejar
tokak        = gigit
gon          = bukit/cerun
tetomoih     = jatuh tersungkur
kutey        = cubit
manih melecaih = manis terlampau
lokoih       = basah kuyup
kawaq        = pencuri
loqlaq       = cuai
hawin        = baling
tengalong    = tuju/baling
merghekah    = koyak
meruah       = berak(untuk ayam,kucing)
kelepiaq     = tepis
ceroi        = cair
habaq        = beritahu
mangkaq      = bengap
tidoq tak jeqhap = tidur tak puas
hampa        = awak semua
hang         = awak
depa         = mereka
koi          = makin
jenoh        = teruk/tak larat
hat          = yang
darai        = pondan
kalut        = kelam kabut
lagu ni      = macam ni
merap        = manja/merengek
nala         = dasyat
merton       = penukul

p/s : banyak sebeanrnya loghat2 ni..tapi setakat ni dulu kot..hahaha..rajin tak?klik la tabung kawin Za dan nuffnang..:)

7 comments:

  1. Saya orang kedahhhhh tapi saya tak panggil basikal gerek. saya panggil beskat. hahaha. :D

    tidoq tak jeqhap tu tak pernah dengaq pun. huuuuu >.<

    ReplyDelete
  2. kami oghang kedah haha oghang yan

    ReplyDelete
  3. Dina lahir kat selangor tapi tinggal kat Kedah since umur 9 bulan . cakap bahasa Kedah memang pekat . seronok cakap kedah ni hehehe .

    ReplyDelete
  4. Teena duk utara 2 tahun pun still x pndai ckp utara..haha
    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Haha...walaupun sy org utara..tp ttp ada bnda yg xbrapa nk tau..nice entry!

    ReplyDelete
  6. anna org penang.. nampak lebih kurang je bahasa kita tapi ada yang x sama..
    nice sharing :)

    ReplyDelete
  7. ade yg selalu dengar.. ade yg xpernah denga.. n ade yg hmpir sama ngan loghat kelantan. hehe.. i'm kelantanese

    ReplyDelete

 
'Copyright 2014 | Blog Siti Zawiah
Designed by BISMI DESIGN ARTZWORK.
Credit watermark by AINA KAMAL.