Jom Yakinkan DiriAssalamualaikum..Tak semua orang dilahirkan mempunyai keyakinan diri yg tinggi kan.Tapi,tahukah korang sebenarnya keyakinan boleh dibina dan digilap?Apa caranya?Jom ketahuinya..


KENAL PASTI KEISTIMEWAAN DIRI
-Cuba peka dengan kemahiran yg korang ada,kemudian katakan pada diri sendiri.Contohnya seperti, '' Aku memang minat dan pandai memasak,jadi apa saja berkaitan dengan dapur,aku tahu '' . Jika korang kerap melakukan seperti ini,lama-kelamaan korang akan mempunyai satu keberanian dan keyakinan terhadap diri korang sendiri.

PASANG AZAM UNTUK KEJAYAAN
-Mula pasang azam untuk sesuatu kejayaan kerana keyakinan diri juga boleh dijana daripada sesuatu kejayaan selain memotivasikan diri.

BUAT SESUATU YANG KORANG SUKA DAN SELESA
-Bila korang lakukan sesuatu atas dasar suka dan ikhlas,pasti korang tidak akan teragak-agak dan secara tidak langsung pasti kejayaan itu akan muncul.

SEBUT PERKARA POSITIF
-Elakkan daripada berkata sesuatu yg negatif atau mampu menjatuhkan emosi korang.Cuba yakinkan diri dengan perkara yg positif seperti '' Aku tahu aku mesti boleh buat! ''

PERCAYA PADA DIRI SENDIRI
-Pokok pangkalnya,walaupun korang senaraikan 10 kebaikan dan kelebihan yg korang ada tetapi jika korang tidak mempercayai diri korang sendiri tiada gunanya kan?Oleh itu,belajar mempercayai diri sendiri dan kemampuan yg korang ada.


P/S : Tak boleh over confident jugak taw !

1 comment:

  1. keyakinan diri itu penting tapi kita tak boleh over confident ye tak? great piece of sharing za and thanks for sharing it...

    ReplyDelete

 
'Copyright 2014 | Blog Siti Zawiah
Designed by BISMI DESIGN ARTZWORK.
Credit watermark by AINA KAMAL.