6 Fakta menarik mengenai jam

Gambar dari Google


Assalamualaikum..Jom baca 6 Fakta menarik mengenai jam..

1.Alat untuk mengetahui masa dijumpai oleh orang Mesir sekitar 1500 tahun dulu yang dikenali sebagai Sundials iaitu bayang-bayang yg jatuh merentasi satu kawasan.

2.Jam telah wujud semasa pemerintahan Tudor pada abad ke-16.Bagaimanapun,jam ketika itu sangat besar dan mereka memakainya di leher manakala jam poket paling terkenal seperti yg kelihatan pada potret Raja Henry VIIII.

3.Jam Omega Speedmaster adalah jam yg digunakan oleh kedua-dua angkasawan Amerika dan Russia ketika misi ke bulan pada 1975.

google : jam breitling


4.Jam breitling adalah jam popular dalam kalangan selebriti Hollywood dan usahawan berjaya seperti SIr Richard Branson dan Sir Alan Sugar.Daniel Draig memakai jam Omega untuk filem James Bond,Sean Connery menggunakan Rolex juga untuk James Bond manakala Matt Damon mengenakan jam TAG Heuer untuk filem Bourne Ultimatum.

5.Hitam adalah warna jam yg paling banyak digunakan serta dipilih sepanjang hayat dan amat disukai tidak kira lelaki atau perempuan.

6.Kebanyakan jam yg dijual akan menunjukkan pukul 10.00 kerana memberi gambaran 'happy time' atau muka senyum.



20 comments:

  1. Sy pki jam tgn, jam tgn cepat mati la...

    ReplyDelete
  2. Salam kenal..hi siti
    Bagus entri ni..tambah info..mcm belajar sejarah..hihi
    Dah lebih 10 tahun tak pakai jam..masa depan kot..hihi

    ReplyDelete
  3. Saya tak boleh pakai jam.
    Kejap jer tangan dah gatal-gatal.

    ReplyDelete
  4. Menarik..Dulu kita pengumpul tegar swatch...macam-macam jenis ada..

    ReplyDelete
  5. Jam pertama saya pun warna hitam..:)

    ReplyDelete
  6. yup btul, kbykan org suka pakai jam tgn warna htm, tp sha suka llki pakai jam tgn warna putih dan besar..nampak cool ja hahaha

    ReplyDelete
  7. Nombor 5 tu betul. IM lama dah tak pakai jam.

    ReplyDelete
  8. bukan pukul 10 Za...pukul 10.10

    ReplyDelete
  9. mama dengan jam tak boleh dipisahkan.. hihi

    ReplyDelete
  10. Menarik perkongsian nie ;) biasa pakai jam x alert dgn fakta2 nie..thanks sharing

    ReplyDelete
  11. salam perkenalan..^^

    saya suka pakai jam yang stainless steel, tak boleh pakai yg jenis kulit nanti gatal-gatal..

    jom join segmen bloglist saya^^

    http://dilakazuha.blogspot.com/2014/10/segmen-bloglist-november-by-dilakazuha.html

    ReplyDelete
  12. Salam pengenalan, Jemput untuk berblogwalking ke blog saya juga.. Jalalboy

    ReplyDelete
  13. Cik Mimie masa sekolah dulu suka kumpul jam..paling minat jam tangan yang gedabak besar..hehehe,,

    tag Za dekat sini :) http://norshamimi.blogspot.com/2014/11/first-giveaway-by-eilya-maisara.html

    ReplyDelete
  14. kalau tak pakai jam, mmg tak sah...rasa macam lost...

    ReplyDelete
  15. dah lama tak pakai jam tangan sebab selalu lupa nak pakai.. hehe

    ReplyDelete

 
'Copyright 2014 | Blog Siti Zawiah
Designed by BISMI DESIGN ARTZWORK.
Credit watermark by AINA KAMAL.