Assalamualaikum..Hantu petai??hehe..Tajuk konon2 nak bikin gempak..Nak story-mory pasai petai ja..Petai busuk?Peduli apa..haha..Sedap oii..Sebenarnya family panggil Za hantu petai sebab suka makan petai tak kiralah samaada jeruk,ulam,sambal dan selagi berasaskan petai..Hehe..So,meh nak share sikit cara-cara nak buat sambal petai dengan udang..*Za tak makan udang sebab alergik,tapi kalau dalam sambal petai balun makan jugak*
BAHAN-BAHAN
udang,dibersihkan *suka makan udang?letak banyak.tak suka udang,letak sikit..hehe*
petai, ambil isinya *kalau ambik kulit sekali lagi sedap*
bawang besar, hiris kasar
asam keping *ikut tahap mana korang nak rasa masam2*
cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah, buang biji kalau tak suka pedas
CARA MEMBUATNYA
Masukkan asam keping dan kacau rata. Masukkan petai. Masuk udang dan bawang besar. Gaul rata. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sat,kacau2 dan akhir sekali matikan api. Sedia untuk dimakan.. ^_^
P/S : First time rasanya share resipi dalam blog pink ni..Resipi apa entah,rasa macam cincai ja..
Sedap ni. Memang bertambah-tambah nasi mkn dengan petai ni. Tapi pastu kompom saya akan sakit perut. Angin.
ReplyDeleteTergodanya tengok! Sedap nih!
ReplyDeleteAkak x mkn petai..x pe la if org ckp rugi sekalipun...
ReplyDeletetak minat petai dan yaya tak boleh makan pedas. gastrik , hee
ReplyDeleteemm, sambal petai..favourite..tapi klau msuk toilet kna cebuk betul2 larr..hihi..
ReplyDeleteSedaaapppp
ReplyDeletehai za...sy pun hantu petai....sekali makn leh berpapan2.mcm cm gtu je pun dah ok.lg2 lau bar petik mmg fresh ar.
ReplyDeleteAlahai za sdpnya tu mkn dgn nasi panas2 perhhh
ReplyDeleteSedapnya lahai sambal petai tu. Dulu kecik2 selalu makan, sekarang dh jarang sebb kt rumah tak dak org yg suka mkn. Hehe😉
ReplyDeletesedapnya ...dah lama x mkn sambal petai ni
ReplyDeleteWaaa sedapnyerrr tp dah lama tak buat ..
ReplyDelete