Assalamualaikum..Menu petang tadi..hehe..Makan kuih lopes..Sedap..So,sekarang nak share sikit cara nak buat kuih lopes..
Bahan-Bahan:
- 3 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1/2 sudu teh garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut putih yg di gaul dengan sedikit garam
- Daun pisang
air gula kuih lopes - Bahan untuk Air gula:
- Daun Pandan
- Gula melaka
- Air
Cara membuat kuih lopes:
- Cuci beras pulut. Rendam 1/2 jam. Tos beras, kemudian masukkan beras, santan cair dan air pandan dalam periuk. Masak seperti memasak nasi.
- Panaskan pengukus.
- Potong daun pisang kepada 4 segi, balutkan pulut yg telah dimasak td, gulung dalam bentuk silinder biar padat. Ikat dengan kemas. Kukus selama 15-20 minit.
- Angkat dan sejukkan. Potong bulat dan gaul dengan kelapa parut. Makan bersama air gula melaka.
- *Tips: Untuk mudah memotong pulut yang dikukus, boleh cuba potong menggunakan benang yg ditegangkan.
- Selamat mencuba!
pebret ni..kuah pandai la buat...lopes tak pandai nak buat
ReplyDeleteKuih feveret gak ni...
ReplyDeleteZa yg buat ka ? OMG pandainyaaaa .. Errrmmm dap ermmmm .. Peberet nihhhh .. Selalunya beli kat kedai tepi rumah .. Hehehee
ReplyDeletesedappp..lama dah tak makan..biasa kat kedai bentuk 3 segi..hehehhe
ReplyDeletesedap... favourite saya ni :D
ReplyDeletewahh,, dah lamanya xmam kuih lopis :)
ReplyDeletelamenye xmkn kueh ni..fav arwah ayah :(
ReplyDeletekuih feverett ni..
ReplyDeletesedapnya... feveret kaksha... lama tak makan sejak kawin ni....
ReplyDeletemak kaksha rajin buat :)
sedap gak kuih ni..
ReplyDeleteNampak sedapppp ;D
ReplyDeletePeberet saya.
ReplyDeleteKalau bab potong saya paling rajin.
Betul potong pakai benang
fav saya jugak tapi nak buat malas.
ReplyDeletewah...sedapnya...thanks for sharing...nnt nak try wat la
ReplyDelete