Assalamualaikum..Menu petang tadi..hehe..Makan kuih lopes..Sedap..So,sekarang nak share sikit cara nak buat kuih lopes..
Bahan-Bahan:
- 3 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1/2 sudu teh garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut putih yg di gaul dengan sedikit garam
- Daun pisang
air gula kuih lopes - Bahan untuk Air gula:
- Daun Pandan
- Gula melaka
- Air
Cara membuat kuih lopes:
- Cuci beras pulut. Rendam 1/2 jam. Tos beras, kemudian masukkan beras, santan cair dan air pandan dalam periuk. Masak seperti memasak nasi.
- Panaskan pengukus.
- Potong daun pisang kepada 4 segi, balutkan pulut yg telah dimasak td, gulung dalam bentuk silinder biar padat. Ikat dengan kemas. Kukus selama 15-20 minit.
- Angkat dan sejukkan. Potong bulat dan gaul dengan kelapa parut. Makan bersama air gula melaka.
- *Tips: Untuk mudah memotong pulut yang dikukus, boleh cuba potong menggunakan benang yg ditegangkan.
- Selamat mencuba!
pebret ni..kuah pandai la buat...lopes tak pandai nak buat
ReplyDeleteKuih feveret gak ni...
ReplyDeleteZa yg buat ka ? OMG pandainyaaaa .. Errrmmm dap ermmmm .. Peberet nihhhh .. Selalunya beli kat kedai tepi rumah .. Hehehee
ReplyDeleteIni kuih kegemaran saya nih..ada pulut2 je mesti habis la saya makan ..ehhehe
ReplyDeletesedappp..lama dah tak makan..biasa kat kedai bentuk 3 segi..hehehhe
ReplyDeletesedap... favourite saya ni :D
ReplyDeletewahh,, dah lamanya xmam kuih lopis :)
ReplyDeletelamenye xmkn kueh ni..fav arwah ayah :(
ReplyDeletekuih feverett ni..
ReplyDeletesedapnya... feveret kaksha... lama tak makan sejak kawin ni....
ReplyDeletemak kaksha rajin buat :)
sedap gak kuih ni..
ReplyDeleteNampak sedapppp ;D
ReplyDeletePeberet saya.
ReplyDeleteKalau bab potong saya paling rajin.
Betul potong pakai benang
fav saya jugak tapi nak buat malas.
ReplyDeletewah...sedapnya...thanks for sharing...nnt nak try wat la
ReplyDelete